Dava Nasıl Açılır?

İhlal edilen hakların gidrilmesi veya koruması amacıyla Anayasa'nın Hakların Korunması ile ilgili hükümler başlığı altında bulunan 36. maddesinde; herkesin meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma hakkına sahip olduğu şekli ile yer almıştır. Bu düzenleniş biçimi itibariyle kişinin hak arama özgürlüğünün güvence altına alındığı görülmektedir. Bireyler, herhangi bir haksızlık durumunda hakkını savunmak için dava açmak istemelerine rağmen avukat ücretleri, harç ve giderler derken dava açma kararlarından vazgeçebilmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre her birey, kendi haklarını arama ve savunma hakkına sahiptir. 

Dava açmak isteyen kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. HMK veya İYUK'da belirtilen şekilde Hukuk davaları veya İdari davalarda usulüne uygun dilekçenin yazılması ve eklerin belirtilmesi, dilekçenin eklerinin eklenmesi ile mahkemelerin tevzi bürosuna gitmeniz gerekmektedir. Tevzi bürosundan sonra gerekli harç ve giderleri maliye veznesi ve mahkemeler veznesine yatırmanız, aldığınız makbuzları tekrar tevzi bürosuna sunmanız gerekmektedir. Suç duyurusunda bulunmak için ise şikayet dilekçesi yazarak ekleri, kısacası delilleri de ekleyerek savcılığa sunmanız gerekmektedir. 

Mahkemeye bir talep yöneltmek, diğer resmi makamlara yöneltilen taleplerden farklı olarak basit bir dilekçe hazırlamak suretiyle olmamaktadır. Talep ve haklarının tam anlamıyla karşılanması ile daha fazla hak kayıpları önlenmek açısından açılacak dava konusunda uzman avukatlardan destek alınmasında her zaman fayda vardır. Durum böyle olmakla beraber, durumu olmayan davacılar için Adli Yardım Büroları kurulmuştur. Adli Yardım Bürosuna başvuru yapılarak durumu olmayan bir kişiye ilgili Baro tarafından gönüllü avukat görevlendirilmektedir.


WhatsApp
Hemen Ara